Hur tänker vi?
Tanken är att utgå ifrån de punkter som finns i rutan för observationspunkter i del 1 av detektivbyrån när vi utformar elevernas arbetsuppgifter (sid 84 i Uppdrag Språklyft).
Skrivdelen är indelad i två arbetsformer. En där vi använder skrivarpar och där uppgifterna är mycket lika de vi använt oss av i våra bokstavsscheman. Den andra är individuell där första schemat är inriktat på att beskriva och motivera, en träning i att kunna beskriva och argumentera sina egna tankar i skrift och tal.
Läsdelen är ny i våra arbetsscheman. Ny på så sätt att den är mer tydligt beskriven. För vi har även förut läst upp våra texter och bearbetat de på olika sätt. Vad vi nu kommer göra är att lägga mer fokus på detaljer i läsningen. I läsdelen kommer vi även ha olika berätta uppgifter.
Motorikrutan släpper vi absolut inte. Att fortsätta utveckla elevernas motorik, både fin och grov, är ett delmoment som inte får underskattas. Sen att det här är många elevers favoritruta, speciellt för våra lite rörligare elever, är något vi inte heller får glömma bort.
Gåtor är med naturligt i ett detektivtema och det skadar ju inte direkt våra gråa celler, sen är det skoj också och det gillar vi att ha i skolan.
Uppdragen som är i våra stjärnor är något som är färdigt i Uppdrag Språklyft som en fortsättning på detektivtemat, men vi väljer att lägga in några i varje schema för att få en större variation i de olika arbetsuppgifterna.
Bedömningscirkeln är något vi gör med eleven när alla uppgifter är gjorda på schemat. Vi utgår då från de observationspunkter som jag beskrev tidigare. Eleven gör en bedömning och pedagogerna en. Allt kommer dokumenteras i arbetsboken. Kommer mer utförligt beskriva hur vid ett senare tillfälle.
Arbetsgången i schemat är naturligtvis inte att eleverna gör klart alla uppgifter i en ruta och sen går vidare. Det blir ungefär såhär; en skrivuppgift (tillsammans), sen en läsuppgift, efter det en gåta eller ett uppdrag, därefter en individuell uppgift … ja ni förstår upplägget. Variation med en klar stryning!
Där har ni lite av de tankar vi har inför vårt ASL tema. Nu är vi laddade och redo inför måndag då teori landar i verklighetens praktik.
Det färdiga deckarschemat finns att ladda ner här.