Äntligen del 1 i detektivschemat

Dags att sätta igång.

Förberedelserna idag var att gå igenom deckarschemat, vilket vi gjorde tillsammans via kanonen. En första ordentlig koll på vad det finns för godsaker på schemat och lite smått hur vi tänkt oss hur vi ska arbeta med det.

Sen läste vi del 1 och då fick eleverna äntligen reda på vem den där Piffy var som de ska skriva och rita om sedan. Lite prat om misstänkta hann vi med och sen så delade vi ut vad som ska bli vår deckarhandbok. En sugarbook, en sådan vi använde till Rymdboken i vårt tema i våras.

Mer än såhär hann vi inte idag (med simundervisning och sånt så går dagen fort).

Inför morgondagen har jag gjort i ordning skrivarparen,
som naturligtvis blir deckarpar inför det här temat. Vi bestämde oss för att köra så gott som helt nya par denna gång. Flicka/pojke i den mån det fungerar. Finns alltid undantag och ojämnt antal elever.

Nu är vi redo för första uppgiften och efter den så kommer första uppdraget.

Vi har gjort uppdragskorten i stjärnform också och alla uppgifter, uppdrag, gåtor, listor och annan skrift och bilder ska sättas in i vår deckarhandbok.

För er som vill ha uppdragskorten och första instruktionsbrevet så finns de att ladda ner under deckarscheman här.

Om Mr Tangentdansen

Grundskollärare Sv/So 1-7 Har arbetat som mellanstadielärare i över tio år, men är numera på lågstadiet. Tog an min första klass 1 höstterminen 2011 och startade då med ASL - att skriva sig till läsning. Ett fantastiskt arbetssätt och ett helt underbart lärarår. Har arbetat vidare med ASL under mina arbetsår och utvecklat olika arbetssätt som jag dokumenterat i bloggen Tangentsdansen.se. Författare till läromedelsboken "Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema". Föreläser runt om i landet om hur jag/vi arbetar med ASL.
Det här inlägget postades i ASL och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Äntligen del 1 i detektivschemat

 1. Anonym skriver:

  Oj vad detta låter kul! Har ni en högläsningsbok eller en egen påhittad historia som ni läser ur? Jag följer detta med spänning! / Karin (lärare i år 1-2)

 2. christermajjen skriver:

  Berättelsen finns med i boken ”Uppdrag Språklyft” och är skriven av Pär Sahlin. Den heter Detektivbyrån. Uppdragen och förslag på skriv och läsuppgifter finns till varje avsnitt. Vad vi gör är att plocka ut de vi vill arbeta med, göra om de om vi behöver och sätta in dem i våra deckarsscheman och sen komplettera med lite övriga arbeten som motorikövningar etc. Konceptet som sådant är klart och mycket genomtänkt i boken. Den bygger ju också på de kunskapsmål som finns i språket lyfter.

 3. Katrine skriver:

  Hur gör du när det är ojämna par?
  Mvh Katrine

  • christermajjen skriver:

   Har inte varit något större problem eftersom inte alla skriver samtidigt, men i några få fall har någon fått skriva själv. Att lista ord går alldeles utmärkt att göra själv. Det enda du missar då är själva samarbetsmomentet, vilket i sig är berikande och utvecklande men kan också vara en stund av stor tystnad =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.