Vit whiteboard – summering del 1

Torkade ren whiteboarden och våra olika uppdrag och uppgifter försvann in i trasan för att sköljas bort i slasken. Två veckors härligt kreativt arbete trollades bort på någon minut. Kvar var de färdiga arbetena, produkten av våra ansträngningar.

Våra deckarböcker.

Vi hade klarat av del 1 – vårt första deckarschema.

Att summera eller/och reflektera över ett arbete är hur man än försöker en subjektiv känsla. Min känsla som pedagog, min känsla och övertygelse i det jag gör. Kan min entusiasm i ett arbetssätt hindra mig från att se nackdelarna?
Självklart kan det vara så.

Då börjar vi i den änden tänker jag då. För att slå hål i påsen och se vad som ramlar ut.
Vad gick snett under del 1, eller vad kunde vi gjort bättre?

Den kontroll jag hade under vårterminen med bokstavsschemaarbetet (sjukt långt ord) var betydligt mindre. Mindre på det sättet att jag fick ”flänga” runt mer och släcka små bränder istället för att ha den där sköna pratstunden eller det bästa av allt, då jag kunde sitta tyst bredvid ett skrivapar och lyssna på deras samtal.

Varför blev det så?
Ser två anledningar.
Den första och mest tydliga var att jag varit själv under de allra flesta passen nu i början av terminen och det är svårare att hinna med att lyssna ”klart” på alla då.

Den andra anledningen är att jag inte varit lika noga i stationssystemet som jag var i åk 1. Ett system som fungerade mycket bra.
Varför har jag gått ifrån det?
Dels har jag mindre lokaler att nyttja nu och sen har jag inte tagit mig tiden att utforma bra uppgifter för olika stationer, bekväm i min framgång trodde jag förmodligen att jag bara behövde utforma bra skrivuppgifter och sen slänga in några små extrauppgifter på schemat. Motorikövningarna skrev jag inte ens ut.


Dumt!

Slarvigt!

Skärpning till nästa schema magistern.

 

 
Tycker även att en del av skrivuppgifterna gick rasande fort att göra. Där är det en balansgång att forma bra uppgifter som stimulerar till längre skrift, men ändå inte dödar glädjen att skriva. Bildarbete till texterna fungerar ofta som en bra förlängning av uppgiften och det förgyller även arbetet. Skrivuppgifterna är ändå det som styr hela arbetet, själva kärnan i ASL tänket. Det som gör att eleverna hela tiden går framåt.
Viktigt att de uppgifterna är bra (notering till mig själv som det så populärt uttrycks).

Då har vi lagt ut ett par förbättringsmöjligheter till del 2.

Annars … så måste jag tillstå att arbetet gått över förväntan.
Energi, lust, intresse och arbetsglädje är ord som ganska snart poppar upp i skallen på mig när jag med mina extremt subjektiva och positivt slipade glasögon betraktar min skara av tjugo. Jag hör aldrig någon säga ”måste vi arbeta med deckarschemat”.

Måste vi … byts ut till Kan vi inte jobba med …

Behöver jag någon annan sorts reflektion än att just se skillnaden på dessa två början på en mening? Nej, inte idag … inte just nu.

Själv längtar jag efter att få utforma del 2 av deckarschemat, så fantastiskt roligt har jag i mitt yrkesliv nu. Smaka på den!

Om Mr Tangentdansen

Grundskollärare Sv/So 1-7 Har arbetat som mellanstadielärare i över tio år, men är numera på lågstadiet. Tog an min första klass 1 höstterminen 2011 och startade då med ASL - att skriva sig till läsning. Ett fantastiskt arbetssätt och ett helt underbart lärarår. Har arbetat vidare med ASL under mina arbetsår och utvecklat olika arbetssätt som jag dokumenterat i bloggen Tangentsdansen.se. Författare till läromedelsboken "Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema". Föreläser runt om i landet om hur jag/vi arbetar med ASL.
Detta inlägg publicerades i ASL, Bedömning och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.