På vår skola har vi förmånen att ha ett inarbetat team som arbetar med äventyrspedagogik. För mig var det första gången jag var med och deltog och det var verkligen en suverän upplevelse.
Nu är inte det här direkt kopplat till ASL, men upplevelsen och äventyret använder vi i Att skriva sig till läsning förstås. Därför tycker jag det har sin absoluta plats i denna blogg, plus att jag styr själv vad jag vill skriva om eftersom jag är bloggens självutvalda despot 😉
Att få vara med om ett så proffsigt upplägg som dessa pedagoger står för är en ren ynnest. I 12 års tid har skolan erbjudit tre olika äventyr. Det första i åk 2, det andra i åk 4 och ett sista i åk 5. Jag ska i detta inlägg försöka göra rättvisa åt det första äventyret i skrift och tal. Nu smyger vi långsamt in i en värld där Mostronerna är de onda krafterna och där endast barn kan rädda skogens alla djur.
Jag beslutade mig för att dela äventyret i två delar. Börjar med dagens strapatser.
Allt börjar med att vi får brev från Åbergsgubben. Vi måste rädda alla djur och det var nu dags att träna på dagen för vårt uppdrag som vi skulle göra när mörkret infaller.
Vi har delat in klassen i fyra grupper på fem elever var. Nu skulle dessa grupper med vägledningen av en vuxen ledare genomföra ett antal träningsstationer där de fick olika föremål som skulle hjälpa de under kvällsuppdraget. Bland annat något så märkligt och nyttigt som en sten som ger mod. Om man håller i den så blir man modig och rädslan försvinner.
Gör en kort sammanfattning av olika stationer.
Bära skadad:
Tre stockar och gruppen ska bära en skadad. Stockarna måste nudda varandra och alla måste hjälpa till att bära.
Finns många olika lösningar på samma problem.
Laserfällan:
Livsfarliga laserstrålar som gruppmedlemmarna måste ta sig under med hjälp av varandra.
Krångligt att ta sig fram på blöta stockar, fastbundna med varandra och med förbundna ögon.
Mostronernas landningsplats är naturligtvis förgiftad med farlig strålning.
Det gäller att rädda ormen utan att gå in i fältet.
Samarbete förstås och med gemensam kraft klara uppgiften.
Bottenlösa myren:
Med hjälp av några plattor ska hela gruppen ta sig över utan att falla i den bottenlösa myren.
Det gäller att planera och inte ha för bråttom. Balans!
Låga Stocken:
Gruppen ska ta sig över stocken utan att vidröra den och hela tiden ha kontakt med varandra.
En del offrar sig ordentligt för laget.
En trång, krånglig gång som är larmad.
Här gäller det att inte vidröra några föremål som kan få larmet att tjuta. Gruppen måste hålla ihop och vara samspelta som gamla rysskedjan i hockey.
Det här var de stationer som vi hann göra under dagsäventyret. En bra träning inför vad som skulle komma på kvällen. Vi hade en dag med oavbrutet regn, men ingen gnällde eller tjurade. Grupperna hade nu samlat på sig ett antal föremål som skulle hjälpa de under kvällsäventyret.
Del 2 blir om kvällsäventyret och efterarbetet.
Kan bara instämma med dig! Vilka fantastiska resurser ni har hos er. Jag blir så nyfiken på hur kvällsäventyret gick till, och så blir jag sugen på att själv jobba så igen. Något att ta med till min nya skola och höra om det finns intresse. Älskar såna här upplevelsedagar, de ger så mycket till eleverna både vad gäller skolarbete och personlig/social utveckling. Tack för en inspirerande blogg och massor av tips till en nybörjare på ASL.
Tack själv. Ska försöka sätta mig ner och skriva ner om kvällsäventyret imorgon.